12 tips til den nyansatte

Første dag i ny jobb er nervepirrende for de aller fleste, og preges gjerne av høye forventninger og like høye skuldre. Samtidig kan det kjennes befriende å starte med blanke ark i et nytt miljø. Her er noen tips til hvordan du kan få en så god start som mulig.

1. Involver familie og venner i forberedelsene til ny jobb. Det kan være greit å informere dem om hva den første tiden som nyansatt kommer til å kreve av deg, slik at du kan få støtte og forståelse for at det å tilpasse seg jobben vil ta mye fokus.

2. Les deg opp på firmaet. Kanskje vet du mye om firmaets bakgrunn allerede, men jo mer du vet om aktuelle prosjekter og problemstillinger, desto enklere blir det å starte i jobben.  

3. Vær punktlig. Kanskje tar det lenger tid enn du først beregnet å komme seg til arbeidsplassen. Kom heller for tidlig enn for sent, men det er ikke kult å komme så tidlig at du virker overivrig.  

4. Tenk over hvilket førsteinntrykk du gir (hvordan du ser ut og og hva slags kroppsspråk du har). Kle deg i noe du føler deg vel i, som samtidig er adekvat for arbeidsplassen og det du skal gjøre. Er du usikker på hva som egner seg/forventes på arbeidsstedet, så sjekk det på forhånd. Én mulighet er å komme i det du hadde på deg på jobbintervjuet. Å komme litt stivere kledd første dag er ikke så veldig farlig. Det vil bare vise at du tar jobben på alvor, skriver Academic Work Norway.

ny dag i ny jobb

5. Ta del i det sosiale. Ikke sitt alene og jobb i matpausen. Lunsjen er det fint å innta med kollegaer, slik at du får et innblikk i dynamikken på arbeidsplassen og gir dem en mulighet til å bli litt kjent med deg. Det er kanskje også mulig å suge til seg litt fagkunnskap? Blir du invitert med på noe sosialt etter jobb, heng på. Prøv imidlertid å unngå å havne i en klikk. 

6. Vær selvsikker. Husk på at de likte deg godt nok til å gi deg jobben. Føler du deg komfortabel, blir det også lettere for kollegaer å ta deg imot. Samtidig må du være ydmyk nok til å skjønne at du har mye å lære. Kort og godt: vær høflig, men ikke passiv.

7. Vær imøtekommende og lyttende. Lytt mye mer enn du snakker. Hils på alle, og gjenta gjerne folks navn slik at du husker dem.

– Ikke start med å grave og stille for mange tekniske og faglige spørsmål om hvorfor dere gjør ting slik. Det kan slå negativt ut. Prøv heller å bli kjent med folk. Du får mulighet til å vise dine faglige kunnskaper senere, sier Thomas Hoff, professor ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo, i en artikkel i Teknisk Ukeblad. Du bør imidlertid være forsiktig med ironiske kommentarer før du har en oppfatning av hva stemningen og sjargongen er. Dropp også å kommentere andre. Like viktig, unngå å dømme dem første dag ut fra rollene de synes å ha.

– Personen som virker uhøflig er kanskje bare sjenert, mens den søte og hjelpsomme personen kan være kontorets gift som leter etter en ny rekrutt, skriver arbeidslivsjournalist Kate Southam.

8. Vær på tilbudssiden. – Ikke gjem deg bort og unnskyld deg for lenge med at du er fersk. Vær offensiv og ta initiativ, råder Gisle Hellsten ved Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo i en artikkel i Dagens Næringsliv. Samtidig er det viktig ikke å prøve å imponere med noe du ikke kan.

– Istedenfor å takke nei til en utfordring du har lyst på, bør du sikre deg at du får den støtten du trenger for å gjennomføre den med de ressursene (tid, kompetanse etc) du har, er ett av rådene i en artikkel på Ledernett.  

9. Disponer tiden din godt. Gjør ferdig én ting av gangen, i prioritert rekkefølge (om mulig, det vanskeligste først). Dette krever også tålmodighet, som er essensielt i starten av et nytt arbeidsforhold.

nyansatt

10. Skaff en mentor. Kan du spotte en guru på arbeidsplassen? En person lenger opp i systemet du kan spørre om råd og komme med idéer til? Få frem hvorfor du ønsker vedkommende som din veileder, og hva du trenger hjelp med. Det kan være frustrerende å kjenne på avhengigheten til andre når man skal lære å gjøre jobben sin, men slik er det bare.

11. Snakk med sjefen. Kate Southam råder deg til å legge merke til sjefens rutiner. Dersom sjefen åpenbart ikke er et morgenmenneske, så ta heller opp viktige ting senere på dagen. Husk uansett å ta farvel før du går (det er ikke nødvendigvis slik at jo lenger du blir igjen på jobb, dess bedre er det. Dra heller hjem og tenk over ny lærdom). Det er også en fin anledning for å ta opp utfordringer du har møtt på, eller stille spørsmål. Spørsmål er stort sett bare positivt, med unntak av de samme spørsmålene mange ganger. Er du distré, notér ting ned.

12. Gi jobben litt tid. Husk at om oppgavene eller arbeidsstedet ikke var akkurat som du så for deg, så ikke fortvil. På samme måte som du selv kanskje dro på litt ekstra under intervjuet, kan arbeidsgiver ha snakket jobben opp, skriver Southam.

For å overleve som nyansatt ikke bare den første dagen, men de første tre månedene, går det an å ta en titt på boka Sink or Swim. New Job. New Boss. 12 Weeks To Get It Right. Her viser forfatterne Milo Sindell og Thuy Sindell hvordan du kan dekode bedriftskultur, skjelne mellom prioriteringer og blomstre i din nye jobb – uansett bransje.   

 

← Eldre blogginnlegg Nyere blogginnlegg →