Årets beste tid?

Nå nærmer det seg jul, og mange tar en pause fra jobbsøkingen. Enten fordi man har mye annet som må gjøres, eller fordi man tror at det ikke har noe for seg å lete etter jobb i desember. Er ikke hele bedriften i julemodus, og sjefene kanskje bortreist?

”Ikke let i desember på grunn av jul.” ”Ikke let i januar, for da er folk akkurat kommet tilbake fra ferie.” Eller: ”let i januar, for da begynner sesongen.” Er du aktiv jobbsøker har du sikkert hørt og lest om alle mulige strategiråd.

Kanskje har du i disse dager midlertidig resignert, enten på grunn av frustrasjon eller på grunn av tidlig ferie. Sannheten er vel muligens at riktig timing er når du har lyst på en jobb, og at jobbsøking ikke nødvendigvis er en lineær prosess.

Når det likevel er slik at veldig mange HR-eksperter anbefaler å holde koken i desember, så kan det være verdt å gå litt nærmere inn på saken.

jul og jobbsøking kan forenes

Året rundt finnes det bedrifter som leter etter kandidater. Selv om tempoet senkes på mange arbeidsplasser før jul, budsjetter brukes opp og flere nyansettelser og prosjekter forskyves til nyåret, så betyr ikke det at hele desember like godt kan være en frimåned.

Erfaringen til Nancy Collamer, mangeårig karriererådgiver og HR-sjef, er at desember faktisk er den beste måneden for en jobbsøker. Det er ikke lett å være rekrutterer dersom alle de gode kandidatene har tatt ferie. Vær tilgjengelig for dem!

Selvsagt kan du oppleve at det blir motsatt (det er ikke lett å være jobbsøker når rekruttereren er på ferie), så her må du i mangel av entydige råd forsøke å finne ut av hva som kan være lurt i ditt tilfelle.

Selv om de lærde strides om hvorvidt du bør vente til januar med å sende den formelle søknaden, så vil det uansett ikke skade å forberede innsendingen, sånn at du ikke kommer for sent i gang.

Andre uke av januar er ting ofte oppe og går igjen etter høytiden, og mange av menneskene som tar avgjørelser er på jobb samtidig. For å være et hode foran konkurrentene er det lurt å ha funnet en jobb du vil søke på i slutten av desember.

Selv om du ikke nødvendigvis får en intervjuavtale før sjefene er tilbake på jobb, så er du forberedt og klar.

– Dobbel innsats i høytiden, når andre arbeidsløse fokuserer på andre ting, øker sjansene dine, sier Douglas B. Richardson i en artikkel på careercast. En lang pause fører ikke bare til at du stiller lenger bak i køen av henvendelser i januar, men også at du kan ha vanskeligheter med å motivere deg igjen når hverdagen brått er tilbake.

vær sosial i desember

Vær sosial
Forskjellige festarrangementer i desember kan benyttes til å ta opp igjen kontakten med et nettverk eller en arbeidsplass, bli bedre kjent med en kollega som jobber i den avdelingen du egentlig vil jobbe i etc.

Minn de riktige menneskene på at du finnes på markedet ved å sende en julehilsen. Det kan gjerne være online nettverksbygging gjennom en uformell facebook-hilsen, eller det kan være et julekort om det føles naturlig.

Når du er på sosiale sammenkomster, få frem at du er på jobbjakt. Om du er arbeidsledig og skulle skamme deg over det, så prøv å la være. Jo flere relevante personer som vet om at du er på utkikk etter jobb, dess større er sjansen for at det kan dukke opp noe interessant utenom de tradisjonelle kanalene.

Man møter mye godt humør og velvilje før jul. Vær raus og tilby andre dine kontakter også, råder Collamer. Gi eller ta i mot visittkort, men ikke kom med CV-en din på en julefest.     

Vurder frivillig innsats
Ideelle organisasjoner trenger ofte ekstra hjelp rundt jul. Mange av dem har nok folk allerede, men det er verdt å melde sin interesse. I tillegg til å føles meningsfullt, kan en innsats på frivilligfeltet kanskje lede til en betalt jobb samme sted senere? Her skriver Julie Shifman om hvordan du kan gå frem for å få til det.

Ikke ligg på latsiden
Ikke bli for komfortabel med alle desembers distraksjoner. Forsett å lete, og behandle jobbsøkingen som om den var en faktisk jobb. Sett av nok tid, vær dedikert, sjekk relevante sider. Uten en eventuell fulltidsjobb å håndtere samtidig, har du tid til å pusse på CV-en og legge ned skikkelig arbeid i søknadene.   

Arbeidsgivere er forskjellige. Noen ber deg komme på intervju ved første mulige anledning, andre hører du ikke fra på et par måneder (eller aldri). Det kan i alle fall gi en god følelse å vite at du har gjort hva du kan, også i julestria. Send gjerne inn CV-en din til oss, så tar vi oss av den mens du gjør noe helt annet.  

CVDesigns ønsker alle nye og gamle kunder en god jul og et godt nytt arbeidsår! 

desember Douglas B. Richardson drømmejobben ferie høytid jobbsøkerprosess jobbsøking julefest julemodus Nancy Collamer nettverk nettverksbygging Rekrutterere Suck it up!

← Eldre blogginnlegg Nyere blogginnlegg →