Å bruke bilde på CV-en er nå langt mer vanlig enn det var for noen år siden. Sosiale medier, samt det at vi er vant til å være avbildet overalt, kan være noe av årsaken. Mye tyder på at det kan være smart å gå for et profesjonelt, konservativt alternativ når du søker jobb.
Et ansikt til teksten
Fortsatt regnes det som valgfritt i Norge om du vil bruke bilde eller ei når du søker jobb, men en vanlig oppfatning blant rekrutterere er at det ikke er negativt, skal vi tro en artikkel på E24.
Ifølge førsteamanuensis ved BI Ole I. Iversen, som er sitert i den artikkelen, er det gjort lite forskning her til lands på hvilken effekt bilder på CV-en har, men han sier at jo mindre et selskap er, dess større sannsynlighet er det for at det har noe å si. Det forklarer han med at større selskaper har profesjonelle rekrutterere som klarer å se forbi bildet.
Det er liten tvil om at et bilde vil gjøre det lettere for arbeidsgiver å huske deg. Det handler ikke om å se bra ut, men våken og oppegående. Selv om bildet skal gi inntrykk av personligheten din, så er det ikke meningen at det skal ta alt fokus.
Et bilde gjør CV-en mer personlig, men skal likevel ha en nøytral karakter. Ikke rart at mange er i villrede her.
Uformell stil på CV?
Det kan synes som om den uformelle stilen fra sosiale medier påvirker nordmenns valg av bilde litt for mye. De fleste forstår at det er lite smart å gå for et festbilde, men til gjengjeld er sporty bilder blitt ganske vanlig.
Førsteamanuensis ved BI Jan Ketil Arnulf kaller det et «Birken-fenomen» i en artikkel i Aftenposten. Han hevder at turbilder har blitt så populært fordi det er en elitemarkør. Det betyr imidlertid ikke at det er spesielt lurt å bruke i arbeidssammenheng.
Bildepraksis varierer
Praksisen med bildebruk er forskjellig i ulike deler av verden, så det er med andre ord viktig å ta hensyn til nasjonale forhold for å bli oppfattet som en seriøs kandidat om du søker jobb i utlandet.
I Storbritannia, USA og Canada er bildebruk lite vanlig (selv om det i disse Facebook-tider skjer endringer også her). Grunnen er nok først og fremst lovgivning som hindrer arbeidsgivere i å etterspørre for mye personlig data, samt frykten for diskrimineringsanklager.
Disse omstendighetene påvirker kanskje hvordan amerikanske arbeidsgivere går til verks når de velger ut intervjukandidater.
Da det amerikanske nettbaserte jobbsøkerselskapet Ladders målte øyebevegelsene til ulike rekrutterere mens de leste jobbsøknader, fant de ut at kun seks sekunder gikk med til første evaluering av søknadene. Rekruttererne brukte ikke lenger tid på å se på søknadene som hadde bilde, til dette gikk i stedet 19 % av de seks sekundene. Dyrebar tid var dermed tapt, ifølge Ladders.
Individ og kultur
– Hvordan jeg bedømmer et bilde sier mer om meg som person. Det kan skape fordommer, empati eller antipati, sier rekrutteringsansvarlig Glenn Menkin i DnB til E24.no.
Hvordan et bilde oppfattes av arbeidsgiver kan også være kulturelt betinget. En israelsk undersøkelse ved Ben-Gurion University viste at attraktive menn har mer å tjene på å bruke bilde enn attraktive kvinner. For vakre kvinner var det lettere å komme til intervju når de bare sendte tekst.
Selv om rådende organisasjonsteori sier at et pent ytre assosieres med positive egenskaper for både kvinner og menn, så spiller andre faktorer inn.
Du blir googlet
Et bilde «avslører» riktignok kjønn, alder, etnisitet og attraktivitet, men sjansen er veldig stor for at arbeidsgiver uansett leter opp bilder av deg på sosiale medier. Du kan komme i forkant og få et bilde til å gi et positivt utslag – du må bare gjøre det på riktig måte.
Er du i tvil om du bør ha bilde på CV-en du sender inn, kan du i stedet lenke til din LinkedIn-profil, hvor du har sørget for å ha et bilde som fungerer optimalt i arbeidssammenheng.
Gå for kvalitet
Hvor mye betyr bildets kvalitet når arbeidsgiver går gjennom søknadsbunken? Vi i cvDesigns har kjørt en liten, uformell test på photofeeler.com. Det viste seg at vår prøvekanin fremsto som mye mer kompetent, likandes og innflytelsesrik med profesjonelle bilder enn med sin egen selfie.
Resultatet er i tråd men rådene til Glenn Menkin: – Jeg vil på generelt grunnlag råde søkere til å bruke et nøytralt bilde, men med litt energi i ansiktet. Ikke bruk et dårlig, uskarpt mobilbilde, men bruk gjerne litt penger på det, sier han.
Relevansen av om du har bilde på CV’en din vil altså være ulik ut fra hvem som leser og hvor du søker. Det er imidlertid én regel som gjelder overalt: Har du bilde, må det være et bra et. Bra som i business-aktig.
Får du tatt bildet profesjonelt, slipper du å bekymre deg for bommerter. Sannsynligheten er stor for at det vil betale seg.
Bor du i eller nær Oslo kan du benytte deg av CVDesigns' fotograf.
Noen ting å tenke på
Går du likevel for å ta bildet selv, husk følgende:
Tenk konservativt
Dropp sportstøy, solbriller, caps og bar hud. La antrekket signalisere jobb. Unngå for mye sminke, dominerende smykker og altfor iøynefallende hårfrisyre.
Velg passbildeformat
Bildet bør vise deg frem fra brystet og opp.
Vær eneste person på bildet
Det er dessuten ikke sikkert bildet blir så bra hvis du beskjærer bildet for å klippe andre ut av det. Ta heller et nytt.
La øynene synes
Unngå å bruke solbriller, hatt eller lue med stor skygge, eller kreative bilder der øynene (eller andre deler av ansiktet) skjules.
Pass på bakgrunnen i bildet
Bakgrunnen bør være nøytral og gjerne litt uskarp, for ikke å stjele oppmerksomheten fra deg.
Velg et bilde av nyere dato
Hvis du kommer til intervju og i virkeligheten ser 15 år eldre ut enn du gjør på bildet ditt, kan du virke usikker på deg selv og ikke helt til å stole på.
Til slutt: Våg å være tradisjonell! Og husk at uten en god tekst hjelper det lite å gå til fotografen.