CV-Tips: Snu på skavankene

Skamfullt for den arbeidssøkende, et rødt flagg for arbeidsgiver. Hva gjør man når man har en CV som inneholder hull, for mange korte arbeidsforhold eller for lite relevant erfaring?

Ja, disse lytene kan gjøre det vanskeligere å kapre jobben. Den gode nyheten er at det ikke trenger å være noen dealbreaker, skal vi tro både profesjonelle CV-eksperter og rekrutterere.  

Hull på CV-en: Ikke lat som ingenting

Såkalte hull i CV-en er ikke lenger uvanlig. Én av dem som er klar over det er statsminister Erna Solberg, som i sin første nyttårstale oppfordret norske arbeidsgivere til å gi mennesker med en hullete CV en sjanse.

Grunnene til at man har hatt en periode uten jobb kan være mange (nedbemanning, fusjoner, familiesituasjon, sykdom o.l.). Ett år eller mindre vil ikke vekke den store oppmerksomheten, men lengre perioder kan med fordel listes som en oppsummerende kategori (for eksempel ”diverse frivillig arbeid” eller ”omsorg for familie”). Én beskrivende setning gir arbeidsgiveren en rask oversikt, noe som gjør det lettere å gå videre til neste punkt på CV’en.

Ikke bare la hullet stå der med håp om at ingen merker det før et eventuelt intervju. Da er det fritt frem for arbeidsgivers frie fantasi, og du kommer kanskje aldri til intervjuet. Det ville være frustrerende, for du er jo verken lat, inkompetent, en ufyselig kollega, ambisjonsløs eller ute av stand til å lande en jobb.

Kan jeg få jobb likevel?

Jobbhopping: En klasse for seg

Jobbhopping uten en klar strategi kan også vekke skepsis. Amerikanske Laura Smith-Proulx, sertifisert profesjonell CV-skriver og tidligere rekrutterer, anbefaler å gjøre de korteste jobbene (under ett års varighet) litt mindre fremtredende på CV’en, ved for eksempel å flytte dem til ”Annen arbeidserfaring”.

Det kan være verdt å huske på at å gå for langt tilbake i tid også kan virke negativt. Det kan, i følge Smith-Proulx, avsløre en eventuell ensidighet i arbeidsvalg, og i tillegg indikere at du dveler for mye ved fortiden. Arbeidsgivere flest er interesserte i hva du har gjort de siste 10-15 årene. Derfor er hennes råd å nevne jobber langt tilbake i tid under ”tilleggserfaring”, og skrive et par setninger om relevant kunnskap derfra. 

Lite relevant erfaring: Vis sammenhengen

Mangler du relevant erfaring, må du få arbeidsgiveren til å forstå hvorfor du likevel søker på jobben. Connect the dots, sier Smith-Proulx.

Du må finne forbindelsen som gjør at arbeidsgiveren ikke har noen grunn til å reagere med skepsis. Er du for eksempel finansrådgiver, og søker en regnskapsførerjobb som krever at du behersker programvaren ERP, kan du skrive: ”Finansrådgiver. Behersker regnskap i ERP-systemene Oracle og Visma.net”. Hun mener at det er spesielt viktig å understreke linken dersom din nåværende tittel er litt vag.

Andre utfordringer med CV-en: Ta eierskap

Kanskje har du flere forklaringsproblemer rundt CV’en din, og kvier deg for i det hele tatt å begynne å søke. Det kan lett bli en ond sirkel. Her er noen råd som kan være lure uansett hvilke varsellamper du frykter at skal blinke:  

Vær ærlig

Arbeidsgiver kan være villig til å se gjennom fingrene med enkelte ting, dersom andre ting stemmer. Blir du tatt i løgn, er du sannsynligvis avskrevet for godt.

Sett det beste øverst

Første del av en CV er viktigst, derfor bør dine fremste kvaliteter stå oppsummert øverst, slik at arbeidsgiver blir motivert til å kontakte deg. En setning eller to er nok.

Anerkjenn skavanken

En CV er ikke stedet for forklaringer. Nevn heller ”problemet” i en innledende e-post, i søknaden eller under intervjuet. Vær i alle tilfeller kort og diskret.

Ikke unnskyld deg

Kom gjerne med en kort forklaring på hvorfor du var hjemme med barn i tre år, men vektlegg dine kvalifikasjoner i stedet for å unnskylde deg (selv om det kanskje kan være fristende). Enten du ble sagt opp eller gikk fra en jobb frivillig må du forklare hvorfor.

Bronwen Hann i canadiske Argentus Supply Chain Recruiting skriver at det er helt innafor å ta et sabbatsår, så lenge det har et formål. Det er ok å svare at man ville reise verden rundt. Presenterer du ingen grunn eller svarer at du sa opp fordi sjefen var en idiot, da heves øyenbrynene.

En tommelfingerregel er at jo flere og større hull, jo bedre forklaring må du ha. Har du i perioden uten jobb tatt et sertifikat, fulgt et kurs eller lært et språk, så få det frem!

Skift format

Har du hatt ti jobber på fem år, alle i forskjellige bransjer?

Ann Baehr, leder av CV-firmaet Best Resumes of New York, foreslår da å dele opp kompetansen i bolker, som for eksempel ”kundeservice”, ”salg” og ”PR”, og beskrive hva du har gjort under hver bolk de siste årene.

Innledningsvis skriver du for eksempel: ”Følgende er en sammenfatning av arbeidserfaringen jeg har hatt i ulike jobber mellom 2011 og 2016”.

Selv om du har jobbet med salg i tolv år, så har du kanskje ikke brukt den samme teknologien eller hatt det samme ansvaret alle årene. Vis at du har hatt en utvikling selv om du har vært på samme arbeidsplass.

Å velge et ferdighetsbasert i stedet for kronologisk format kan også være greit om du søker jobb etter langt fravær fra arbeidsmarkedet eller tenker at innholdet i dine tidligere jobber er mer relevant enn i din nåværende.

Jobben er din!

Bruk nettverket

Få noen som kjenner selskapet du søker jobb hos til å introdusere eller anbefale deg, eventuelt overbringe søknaden din. Det øker sjansen for at tvilen kommer deg til gode.

Langtidsledigheten i Norge er på vei opp, og det er viktig å være åpen for flere type jobber for å komme seg inn i/tilbake på arbeidsmarkedet. Å skaffe jobb i vanskelige tider kan uten tvil være en utfordrende affære, men ikke bli en del av NAVs bekymringsstatistikk fordi du frykter lukkede dører!  

cv-tips erfaring ferdighetsbasert CV hull i CV jobbintervju kronologisk CV lukkede dører problem-cv røde flagg skavank skrive cv Smith-Proulx

← Eldre blogginnlegg Nyere blogginnlegg →