Den urettferdige grunnen til at du ikke får jobb, og hva du kan gjøre med det

Tro det eller ei, men vi har et ganske sunt og aktivt arbeidsmarked i Norge. Nesten uansett hvordan du regner på det, har vi forholdsvis lav arbeidsledighet, og arbeidstagere skifter jobb stadig oftere.

Samtidig blir det stadig flere langtidsledige i Norge, og hvis man har gått ledig i mange måneder, kanskje mer enn et år, er det en mager trøst å se at andre enkelt hopper fra jobb til jobb.

Hvorfor er det slik at noen av oss kan søke på dusinvis av jobber uten å få napp, mens andre tilsynelatende surfer gjennom arbeidsmarkedet?

Ikke bli frustrert. Lær deg å forstå systemet.

Det er ikke slik at visse mennesker simpelthen ikke fortjener jobb i dagens arbeidsmarked. I de fleste tilfellene skyldes det heller ikke latskap eller dumhet. Alle unnskyldninger om manglende erfaring, manglende utdannelse, store hull på CV, eller lignende utgjør sjelden mer enn en liten del av forklaringen.

Problemet er at systemet rett og slett er ødelagt. 

Måten bedrifter ansetter folk på i 2017 har nemlig gjort jobbsøking til en egen ferdighet man må mestre for å lykkes. Du kan godt være den klart best kvalifiserte til å gjøre jobben, men om du ikke også er blant de beste til å søke på jobben får du aldri mulighet til å vise hva du kan.

Profesjonelle rekrutterere velger alltid bort de samme kandidatene 

Det har lenge vært en trend at rekruttering blir mer profesjonalisert.

I stedet for at ledere og mellomledere ansetter sine egne medarbeidere, får de hjelp av profesjonelle rekrutterere og HR-spesialister som gjør stadig mer av arbeidet – særlig i de første rundene av prosessen. 

De profesjonelle rekruttererne er ikke fagspesialister, de skal ikke selv arbeide med den de ansetter, og de må kunne forsvare valgene sine. Derfor følger de andre, mer firkantede systemer og rutiner enn det en fagperson vil gjøre – på godt og vondt.

De vil i større grad foretrekke kandidater som ser trygge ut på papiret: ufarlige, polerte, med de formelle kvalifikasjonene i orden og ingen usikkerhet.

Det belønner dem som er best til å søke jobb – uten at de nødvendigvis er best til å gjøre jobben av den grunn. 

Det er ikke alle jobber der det er nødvendig å være best i klassen på kommunikasjon og psykologi, men i praksis straffes de av oss som ikke mestrer det. Og det er de samme som straffes hver gang.

Dette er ikke egentlig noe nytt. Det har alltid vært en fordel å være god til å presentere seg selv. Problemene blir imidlertid raskt forsterket når det settes i system, som i løpet av de siste tiårene.

Automatisk rekruttering

Automatisering forsterker problemene

De siste årene er det en ny trend som gjør det enda vanskeligere å slippe gjennom første sortering. Det blir stadig mer vanlig med elektroniske søknader, CV-databaser, og algoritmer som leser CV-er. 

Fordelen er at datamaskiner ikke underbevisst diskriminerer mot folk på bakgrunn av navn, kjønn eller alder. 

Men noen kriterier skal også robotene bruke, og de kriteriene er lagt inn av programmerere, som hverken er rekrutterere eller fagspesialister og som ikke selv fullt ut forstår reglene de ber robotene om å følge. 

Robotene vil alltid finne frem til de kandidatene som innfrir kriteriene best. Men det betyr ikke at de er feilfrie. 

Algoritmene er programmert av feilbarlige mennesker med begrenset fantasi. De vil aldri ta høyde for alle relevante variabler, men vil sannsynligvis snuble over bagateller, som synonymer, skrivefeil og informasjon som ikke passer elegant inn i boksene på skjemaet. 

En som ikke får livet sitt til å passe inn i skjemaet risikerer å siles ut – eller i det minste sorteres til bunn av bunken – før søknaden i det hele tatt sees av et menneske. 

Igjen er det de samme menneskene som straffes gang på gang, fordi det ikke er rom for skjønnsvurderinger før i siste runde med intervjuer. 

Og så lenge noen kvalifiserte kandidater slipper gjennom hver gang, er det ingen som sjekker hvor mange kvalifiserte kandidater som alltid siles ut tidlig.

Vårt mål er å kjempe på arbeidssøkernes side

Den dårlige nyheten er at det ikke finnes noen enkel måte å snu denne trenden på. Det er urettferdig, og du kan bli så sint, opprørt, lei deg som du orker, men alt tyder på at det bare blir mer spesialisering og mer automatisering i verden.

Den gode nyheten er at du kan omgå disse hindringene. Nå når du forstår hvorfor søknadene dine ikke slipper gjennom nåløyet, kan du ta handling og møte utfordringen.

Med litt innsats kan du lære hvordan du skriver en søknad som fanger oppmerksomhet, hvordan du setter opp en CV som får deg til neste skritt, hvordan du finner de beste jobbene å søke på, og hvordan du mest effektivt forbereder deg til et intervju.

Du kan også hente inn profesjonell hjelp selv. Vårt mål i CV Designs er å være en motvekt til all profesjonaliseringen og automatiseringen, og å kjempe på arbeidssøkerens side i kampen mot stadig mer firkantede systemer.

Hver dag skriver vi jobbsøknader som skiller seg ut i søknadsbunken og setter opp CV-er som er laget for å bli lagt merke til

Vi hjelper gjerne deg også.

Uansett hva du velger å gjøre med problemet, så er det første og viktigste skrittet å forstå det. Hvis du har lest helt hit, er det skrittet unnagjort.

Neste skritt er å ta konsekvensene av det, og å ta handling.

<br>

automatisering fallgruver hull i CV jobbsøker jobbsøkerprosess jobbsøking jobbsøknaden kompetanse kvalifikasjonskrav motivasjon rekrutterer Rekrutterere rekruttering skavank skrive cv underkvalifisert Våre tjenester

← Eldre blogginnlegg Nyere blogginnlegg →