Fem råd for effektiv jobbsøking

Å kvitte seg med tidstyver er en åpenbar del av effektiv jobbsøking. Det er imidlertid mye annet du kan gjøre for å få best mulig uttelling. Bli bevisst på hvordan du kan målrette og revidere egen innsats.

Vit hva du vil og hva du selger

Det er grunnleggende å kunne sette ord på hva som betyr noe for deg i en jobb. Du bør kunne forklare hvordan de jobbene du søker på hjelper deg med å komme dit du vil med livet ditt.  

Ikke søk før du vet hva du ser etter og kan besvare disse spørsmålene: Hvilke titler er relevante for deg? Hva er dine viktigste evner? Har du bevis for hva du har oppnådd? Hvilke arbeidsgivere er interessante for deg og hvorfor? Bruk gjerne avanserte søk for å finne en best mulig match.

Samle først råmateriale fra jobbfortiden din uten å redigere. Med andre ord, lag en ufiltrert liste over alle typer oppgaver og erfaringer fra arbeid både heltid, deltid og frivillig. Etterpå kommer du frem til et hovedbudskap i CV-en din. Finn tre ting å trekke frem som er positive, tydelige og lette å huske (erfaring, evner og kompetanse). Dette budskapet kan du bruke også på sosiale medier og når du bygger nettverk. Da får du selv følelsen av kontroll over hvordan beskrivelsen av deg vil bli blant folk.

En måte å markedsteste CV-en din på, er å spørre en rekrutterer eller en annen profesjonell om å oppsummere den (i stedet for hva de synes om den). Er svaret kort og konsist, er du sannsynligvis på rett vei.  

jobbsøking

Timing

Hvorfor skal du søke på jobber du har liten interesse for eller mest sannsynlig ikke er aktuell for? Er det for å få litt bedre samvittighet fordi du har ”prøvd”? La være å haste gjennom en prosess som kommer til å ende med avslag. Selvtilliten synker og du viser dårlig dømmekraft. Det er også dumt å bruke opp kontaktene dine for fort, når du ikke helt vet hvordan de kan hjelpe. Ro ned og vær sikker på at du kan oppsummere dine kvaliteter. Jobb med selvtilliten på de punktene du vet at du trenger det, før du slår til.

Gjør hjemmeleksa

Det kan vel ikke understrekes nok hvor viktig research er. Blir du innkalt intervju, må du gå enda dypere inn i selskapets materie. Å lese nettsiden deres hører med, men unngå å repetere informasjon derfra. Du bør ha foreberedt deg mer enn som så. Om mulig, snakk med mennesker som kjenner selskapet, og prøv å finne ut hva slags folk de leter etter. Hvordan kan du hjelpe selskapet med å nå de målene de har?

Velg gjerne ut et knippe organisasjoner som du kunne tenke deg å jobbe for, og som du setter av litt tid hver uke til å skaffe deg kunnskap om. Prøv å nærme deg dem gjennom felles forbindelser, arrangementer, eller finn andre måter du kan pitche deg selv på overfor disse arbeidsgiverne. Det kan vise seg like lønnsomt å sosialisere som å sitte foran en pc. Selv om det ikke er tidsbesparende i seg selv, kan det gi deg rett jobb raskere.

Er det ett bestemt selskap du drømmer om å jobbe for, er det beste å etablere kontakt direkte med den som er ansvarlig for ansettelser. Selv om ingen skal ansettes nå, kan det være aktuelt med en åpen søknad. Følg opp søknader med en telefonsamtale.

jobbkandidat

Få tilbakemeldinger

Noen bruker reelle jobbintervjuer som øvingsseanser. På én måte blir det å kaste bort en god sjanse. Prøv heller å få tak i en person med intervjuerfaring, og øv deg med vedkommende. Be om ærlige tilbakemeldinger på førsteinntrykk, hvordan du kobler egen erfaring til den jobben som er lyst ut, samt hvordan du takler de litt vanskelige spørsmålene (hull i CV-en, hvorfor du leter etter jobb akkurat nå, hvor du ser deg selv om fem år etc.) Tren deg opp til å kunne svare relativt kort, uten nøling. Vær ærlig, med modifikasjoner. Noen har en tendens til å snakke mest om erfaringen som er viktigst for dem personlig, og kan ha nytte av å få hjelp til å sortere ut hvilken erfaring som faktisk er viktigst for bedriften.

Vær forberedt på avslag

I et presset marked er sjansen stor for at du får flere nei enn ja. Du trenger noen gode støttespillere som kan minne deg på hva du er god på, slik at du unngår å bli så desperat at du tar hva som helst eller blir så motløs at du slutter å søke. Får du avslag, spør om bedriften kan lagre CV-en din til en annen gang, og om de har tips til hva du kan forbedre.

Motivert for å lese mer om effektiv jobbsøking? Da kan du for eksempel ta en titt på karriereeksperten Orville Piersons bok The Unwritten Rules of the Highly Effective Job Search. Pierson har også skrevet boka Highly Effective Networking, hvor han rydder opp i noen misforståelser knyttet til nettverksbygging. Når du trenger en jobb, har du ikke tid til å bygge et stort og sterkt nettverk, du må bruke det nettverket du har, mener han.  

Før du har et tilbud, eller et intervju, kan det være vanskelig å fastslå om du har fremgang. Se tilbake på uka som har gått, og prøv å identifisere de aktivitetene som fikk deg nærmere målet enten mentalt eller rent konkret. Ikke bli for komfortabel med det du har oppnådd, fortsett å tilegne deg ferdigheter og erfaringer, også om du er i jobb under søkeprosessen.

 

 

 

 

avslag effektiv jobbsøking markedsteste CV nettverk nettverksbygging Orville Pierson research timing

← Eldre blogginnlegg Nyere blogginnlegg →