Det er etter hvert godt kjent at bare et mindretall av alle ledige stillinger blir åpent utlyst. De aller fleste jobbene fylles på andre måter.
Det betyr ikke, som mange nok har fått inntrykk av, at det bare er flaks, familie og hvem du kjenner som avgjør om du skal få jobb. Alle som viser litt initiativ og kreativitet i jobbsøkerprosessen kan være med å konkurrere om de mange jobbene som aldri annonseres noe sted.
Vit hva du ønsker deg
Første bud er å ha en klar idé om hva slags jobb du ønsker deg.
Du vet forhåpentligvis hva du er god til, og hva du kunne tenke deg å gjøre. Hvilke bransjer vil du helst jobbe i? Hvilken stilling ønsker du deg? Vil du jobbe for et stort eller lite selskap? Hvor langt unna? Skriv det ned, og vær så spesifikk som du kan.
Det er bare bra å være litt kresen når du setter opp en ønskeliste, så lenge det ikke går på bekostning av realisme og bakkekontakt.
Gjør research
Når du vet hvordan drømmejobben ser ut, gjør litt research og finn ut mest mulig om dem som kan tilby slike jobber. Hvilke selskaper trenger folk som deg? Hvem der kan delegere bort de arbeidsoppgavene du ønsker deg? Hvem vil være kollegene dine hvis du får jobben?
Det er bare fint om du faktisk kan navnene på menneskene det gjelder. Går ikke det, så bør du i det minste vite litt om hvilken tittel og bakgrunn de har; om de jobber nær deg, eller sitter på et kontor et helt annet sted i verden, og andre nyttige, praktiske detaljer.
Hvis du allerede har noen års erfaring, kjenner du kanskje bransjen godt allerede. Ellers finnes det en lang rekke ressurser du kan bruke for å lære mer.
- Bedriftsdatabaser: Nettet er fullt av oversikter over bedrifter, som GuleSider.no, Proff.no eller Bedriftsbasen.no, som kan hjelpe deg å få oversikt over potensielle arbeidsgivere i ulike bransjer. De forskjellige nettsidene har ulike styrker og svakheter, og ingen av dem er ikke like nyttige for alle bransjer eller stillinger. Bruk det som passer for deg og den jobben du ønsker deg.
- Bedriftenes egne nettsteder: Bedriftenes egne nettsteder kan være en gullgruve for å lære mer om bedrifter. Om hva de ser etter i ansatte, om hvilke store jobber og utfordringer de står overfor, og om hvilke behov de har. Dessuten pleier mange å utlyse stillinger på sine egne nettsteder før de eventuelt går ut bredere. Bare ikke la deg skremme av de store ordene de bruker om seg selv.
- Sosiale medier: Let etter selskapene du vil jobbe for på Facebook og andre sosiale medier du bruker. Hvis du vet navnet på drømmesjefen, sjekk om ikke han eller hun er på Twitter eller LinkedIn. I sosiale medier finner du ofte siste nytt fra selskapet og ledige stillinger. Dessuten kan det være forholdsvis lett å starte en hyggelig og konstruktiv dialog der, som kan så frøet til noe større.
(Bare pass på at det du gjør av research ikke krysser streken over i ubehagelig. Det er helt greit å følge et selskap på Facebook, men de fleste privatpersoner blir skeptiske når en fremmed legger dem til. På Twitter er det imidlertid en annen kodeks som gjelder, på LinkedIn en tredje, og på Instagram en fjerde. Følg de uskrevne reglene der du er, og oppfør deg pent.)
Oppsøk folk der de er
Ikke misforstå. Du må ikke dra hjem til noen, stille opp på kontoret deres uanmeldt, eller finne ut hvilket treningsstudio de går på for så å støte “tilfeldig” på dem i garderoben. Det er alltid best å være relevant (og – igjen – unngå å være ubehagelig).
Hvis du vil jobbe med tannleger, gå på en konferanse for tannleger. Hvis du vil jobbe med gründere, finn ut hvor gründere møtes for å dele erfaringer, og still opp. Delta i diskusjoner. Les bransjebladene og -bloggene. Kanskje du til og med kan tilby deg å skrive et innlegg eller holde et foredrag om det du kan best, og på den måten få vist hva du kan bidra med.
På den måten vet du hva som foregår i bransjen, du er synlig for andre, og du øker sjansen for å støte tilfeldig (på ordentlig) på din neste arbeidsgiver.
Få i gang en dialog
Når muligheten byr seg, ta kontakt og få i gang en dialog. Hils på folk, eller få andre til å introdusere deg. Send mail til mennesker. Ta en telefon. Invitere dem ut på lunsj eller kaffe.
Bare husk: Ordet er "di-a-log”. Det er riktignok viktig at du ikke bare viser interesse, men også vekker litt interesse. Det er slitsomt å bli avhørt av noen du nettopp har møtt.
Det betyr imidlertid ikke at du skal legge ut om deg selv eller faget ditt mens minuttene tikker av gårde. Hvis du sier eller skriver mer enn tre–fire setninger mellom hvert spørsmål før dere kjenner hverandre godt, snakker du for mye.
Få heller folk til å snakke om seg selv – særlig om utfordringer av den typen du kan hjelpe dem å løse.
Tilby deg å hjelpe
Vær tålmodig. Lytt til folk, og gi dem tid til å snakke, og tenke høyt. Hvis du er blitt kjent med noen som har en utfordring som du oppriktig tror du kan hjelpe med, og du ville synes det var tilfredstillende å jobbe med, tilby deg å hjelpe.
«Det høres ut som om du trenger hjelp med ABC. Det er noe jeg faktisk er ganske god på / interessert i, og jeg tror jeg kunne løst det problemet for dere. Jeg vet ikke om det er noe som kunne vært av interesse?»
Oftere blir du kjent med folk som ikke trenger hjelp. Lytt til dem. Still spørsmål. Se hva du kan lære fra dem om bransjen. Men vær også ærlig og åpen om at du leter etter jobb.
Avslutt gjerne med å fortelle dem kort og presist hva du leter etter, hva du tror du kan bidra med, og noe à la «… hvis du hører om noen som leter etter en som kan hjelpe med noe slikt, hadde jeg satt stor pris på om du lot meg få vite om det.»
Trenger du hjelp?
Selv om du har hele oppskriften, er det ikke alltid like lett å gjennomføre på egen hånd. CVDesigns kan hjelpe om du trenger du hjelp, oppfølging og gode råd underveis i jobbsøkerprosessen.