At man sier opp et arbeidsforhold for å gå til et annet, kan skyldes alt fra et ønske om å utvikle seg til å komme sjefen i forkjøpet ved en nedbemanning. I en jobb bør du både like å være og oppleve at du gjør noe du har interesse for/er god på. Har du vært i en jobb lenge, kan det være vanskelig å ta steget mot oppsigelsen, og for noen nesten føles som et samlivsbrudd.
Det finnes ingen fasitsvar på om det er lurt å si opp en jobb du ikke trives i før du har skaffet en ny, ettersom økonomi og livssituasjon spiller inn. Uansett hva dine grunner og motivasjoner måtte være - her er noen ting å tenke over når du skal levere oppsigelsen:
Ha en game plan. Ikke si opp i affekt, sørg for at du forlater jobben av de rette grunnene. Er du misfornøyd med noe ved jobben, ta en prat med sjefen og se om det finnes muligheter for at det kan ordne seg før du leverer en oppsigelse. Tenk over hvordan du skal tjene penger videre - har du ikke en annen jobb som står og venter, så vær sikker på at du har råd til å være arbeidsledig en stund.
La sjefen være den første som får høre at du tenker å slutte. Ikke gjør noe så irrasjonelt som å poste det på facebook, og unngå helst å fortelle kollegaer om det, selv om du kjenner dem godt. Trenger du å spørre kollegaer til råds om beslutningen, så ikke vent for lenge med å bestemme deg for om du vil si opp eller ei.
Vær kort og høflig i oppsigelsen. Det vanligste er en skriftlig oppsigelse til sjefen (etter først å ha annonsert det for vedkommende muntlig). Den bør overleveres i hånda eller eventuelt sendes rekommandert om du er langt unna. Den kan også skje muntlig, men da blir det vanskeligere for deg å bevise nøyaktig tidspunkt dersom det skulle bli nødvendig. Arbeidsgiver kan eventuelt skriftlig bekrefte den muntlige oppsigelsen.
Det eneste du MÅ ha med i oppsigelsen er navn, dato og at du sier opp på arbeidsstedet. På nettsiden oppsigelse.no kan du se et eksempel på hvordan du kan formulere deg.
Vis god holdning i oppsigelsestiden og ikke minst din siste dag i stillingen. Jobb som om du ikke skulle slutte. Gjør du et dårlig inntrykk på tampen, er det gjerne det som vil feste seg hos kollegaene. Vær takknemlig og fortell hva du verdsatte på arbeidsplassen. I et eventuelt sluttintervju, legg frustrasjoner bak deg og ikke luft alle personlige utfordringer du eventuelt har hatt i forbindelse med jobben (husk at sjefen din kommer til å bli ringt for referanse). Be også om en attest før du slutter.
I oppsigelsestiden har du dine vanlige rettigheter og plikter. Du er pliktig til å jobbe ut oppsigelsestiden dersom ikke annet er avtalt (som er maks 3 måneder dersom ikke annet fremgår av avtalen). Mange arbeidsgivere ser seg ikke tjent med å beholde arbeidstakere som ikke har lyst til å være der, så i noen tilfeller kan det være aktuelt å få gå tidligere enn det kontrakten tilsier. Nøyaktig dato for oppsigelsen kan ha mye å si, ettersom oppsigelsestiden ofte løper fra første dag i måneden ETTER at oppsigelsen fant sted. Det er med andre ord stor forskjell på å si opp den 31. og den 1.
Enkelte arbeidsplasser har en karantenetid i kontrakten, fordi man ikke ønsker at en arbeidstaker går til en konkurrent. I henhold til arbeidsmiljøloven kan en konkurranseklausul ”bare gjøres gjeldende så langt det er nødvendig for å ivareta arbeidsgivers særlige behov for vern mot konkurranse”, og den kan ikke gjelde lenger enn ett år fra arbeidsforholdets sluttdato.
Vær forberedt på å kunne svare på spørsmål fra sjefen din. Hva er grunnen til at du vil slutte? Hva gjør du for å sikre at du ikke etterlater kollegaer i knipe, midt i et prosjekt? Tenk over hva du gjør hvis sjefen veldig gjerne vil beholde deg og plutselig kommer med et mottilbud, eventuelt ønsker at du fortsetter et par måneder til.
Ikke unnskyld beslutningen din. Har du bestemt deg for å gå og ikke ønsker å bli overtalt, så ikke legg opp til det.
Behold gjerne kontakten med gode kollegaer. Du har kanskje investert mange år i et selskap, og knyttet bånd til menneskene der. Ikke bare er det hyggelig å opprettholde disse forbindelsene, det kan også være lurt karrieremessig. HR-direktør Ole Banggren i Adecco Norge hevder i en artikkel i Dagens Næringsliv at mange fokuserer så mye på det det skal over i at de glemmer at de har et kjempenettverk i bedriften de forlater:
– I Norge vil våre veier krysses ganske snart igjen, kanskje forrige leder er din neste kunde.