Sitter du fast? Her er noen råd til karrierebytte

Å bytte jobb er vanskelig nok. Å bytte yrke enda vanskeligere. Veldig mange fantaserer om en helt annen karriere uten å orke å gjøre noe med det.

Synes du noe skurrer, selv om du er fornøyd med både arbeidsgiver og kolleger, kan det være at du er i feil bransje. Da kan det føles veldig befriende å gjøre noe med det. Enkelte ting vil det imidlertid være viktig å ha tenkt gjennom først, og på generelt grunnlag kan man si at jo dårligere tider, dess sikrere bør man helst være på at man vil ta steget. 

Synnøve Schei i Nav marked Rogaland deler i en artikkel i Stavanger Aftenblad sine beste tips til deg som vurderer en helt ny løpebane. 

Ikke si opp
Du er mer attraktiv når du er i arbeid, og en jobbsøkerprosess kan ta tid.

Tenk gjennom grunnen til karrierebyttet
Svaret bør være ærlig, men positivt ladet. Du bør være drevet av motivasjon for en eventuell ny karriere, og ikke bare drittlei din gamle jobb. Ikke skjul noe.

Skaff informasjon om det nye yrket
For å sørge for at et skifte er gjennomtenkt er det viktig at du skaffer informasjon. Det kan være via Internett, stillingsannonser, nettverket ditt etc. Har du for mange bytter i bagasjen kan du virke vinglete, og det tar seg ikke bra ut.  

skaff deg informasjon om det nye yrket

Sjekk jobbtrendene
Kanskje må du ta en lang utdanning for å kunne nå målet ditt. Da er det greit å vite noe om fremtidsutsiktene i den nye bransjen.

Kartlegg kompetansen din
En oppfordring som har gått igjen i blogginnleggene her. Kompetanse er ofte overførbar!

Lag en plan
Få oversikt over hvor lang tid det vil ta å skaffe utdanning, kurs og kvalifikasjoner, samt når søknadsfrister er, så slipper du å vente unødig lenge.

Vurdér økonomien
Hvordan vil et karrierebytte gå ut over økonomien? Hva tjener du nå, og hva tjener man i det nye yrket? Lag et budsjett og se om ting går opp.

Jobb med CV-en
Hold den oppdatert og registrer den hos bemanningsbyråer. Hvilke byråer er best på din nye bransje?

Vær fleksibel og vis motivasjon
Det kan være en tøff overgang å komme fra en høy stilling til en lavere stilling med ugunstige betingelser i en ny type jobb. Et vellykket karrierebytte krever hardt arbeid, og du må vise at du har lyst på jobben.

Men hva hvis du er totalt i villrede? Når det eneste du er sikker på er at du mistrives med det du driver med, føler at jobben ikke er deg selv om alt ved den på papiret er perfekt? Da er det ikke sikkert at de konvensjonelle metodene (gå til karriereveileder eller google rundt) er det du bør starte med. På siden til Careershifters forteller grunnleggeren Richard om hvordan han tok tak i et ønske om å bytte yrke uten å ha noen idé om hva han skulle bytte til. Han jobbet i et anerkjent firma hvor han hadde blitt forfremmet flere ganger, med gode betingelser og utsikter, men på innsiden følte han ikke tilfredsstillelse i det hele tatt. Å komme seg et annet sted tok ham fire og et halvt år; mye på grunn av at han følte seg lammet av all analyseringen. Det som nytter er å handle, ikke sitte og tenke, skriver han. Gjennom å prøve deltidskurs og bevege seg i andre jobbverdener med andre type mennesker, kunne han i alle fall huke av hva han ikke ønsket, i stedet for bare å leke med idéene i hodet og forbli ”komfortabelt ukomfortabel” der han var.

bruk en venn til å finne ut av talentene dine

”Karriere” assosieres av mange med bransjer der målet er å komme seg opp og frem og være i konstant utvikling, men for ordens skyld: ordet betyr egentlig bare arbeidsforløp, og er ikke forbeholdt bestemte faggrupper eller stillingsnivåer. Å være på helt feil sted kan være alvorlig for alle, uansett ambisjonsnivå, fordi en jobb (i tillegg til å skaffe inntekt) handler om både verdier, behov og tidsbruk.  

Et sitat som vanligvis tillegges Albert Einstein lyder: ”Vi kan ikke løse et problem ved å tenke på samme måte som da vi skapte det”. Kanskje ser du ikke selv dine egentlige prioriteringer eller talenter? Karriereveileder Kathy Caprino mener mange kan trenge hjelp til å identifisere sine egne fremtidsvisjoner. Bruk en mentor eller venn for å prøve å komme til bunns i hva du kan og vil. Møt mennesker som også er jobbflyktninger og mennesker som driver med ting du selv har lyst til å drive med. Prøv det ut uten å gi slipp på alt av trygghet i en håndvending.

Vi i cvDesigns hjelper deg gjerne på veien! Her ser du hva vi kan gjøre for deg.

 

 

 

 

careershifters.org Einstein karrierebytte Kathy Caprino kompetanse skifte yrke Synnøve Schei

← Eldre blogginnlegg Nyere blogginnlegg →