Tidlig arbeidserfaring gir en rekke fordeler. Tar du en deltidsjobb mens du er ung, blir du ikke bare mer økonomisk selvstendig, men lærer ansvar og profesjonalitet, gjør noe konstruktivt med fritiden og skaffer erfaring som kan gjøre en forskjell på CV-en.
Mens nærmere tre av fire 17-åringer hadde inntekt på slutten av nittitallet, hadde bare rundt halvparten det i 2015, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. At det blir stadig færre av jobbene som tidligere ble utført av ungdom, kan være én av grunnene. Økt konkurranse en annen.
Er du tenåring, eller bistår du en tenåring som vil ut i arbeidslivet, så pass på ikke å gjøre disse feilene:
Starte jobbjakten for sent
Prosessen med å skaffe jobb kan ta måneder. En sommerjobb søker man ikke på når sommeren er i gang, men lenge før. Det samme gjelder for jobb rundt juletider. Husk derfor å følge med på frister og send søknader i god tid.
Utelukke visse typer jobber
Ikke bare kresne tenåringer, men kanskje også foreldre, kan innimellom utelukke hele bransjer fra jobbsøket. Men dersom du gjør det, blir naturlig nok sjansen for å få jobb mye mindre. Så før du tenker ”nei, fastfood-selger gidder jeg ikke være”, så husk at ALL arbeidserfaring er bra. I det minste bør du gå inn i jobbjakten med et åpent sinn. Er det noe som ikke passer deg i det hele tatt, så er det en beslutning som bør komme etter at du har vært på intervju og funnet ut hva jobben egentlig innebærer, ikke før. Husk at valgmulighetene blir flere etterhvert. Klarer du å gjøre det beste ut av en middels spennende jobb slik at du får gode attester, så var det kanskje verdt det?
Loven skiller forøvrig mellom fire alderstrinn når det gjelder arbeid. Les mer om det her.
Lete etter jobb med venner
Det er greit og naturlig å være nervøs hvis du oppsøker arbeidsgivere. Men det tar seg ikke så bra ut om en gruppe ungdommer kommer i samlet tropp inn i en butikk for å levere CV til daglig leder. Det vil heller ikke være spesielt gøy dersom noen i gruppen får jobb, og andre ikke. Dette kan jo virke åpenbart, men kommer du alene, viser det at du klarer ting på egenhånd. Kle deg ordentlig og vær høflig.
Bruke en useriøs epost-adresse
Få deg en epost-adresse hos en seriøs aktør og la den være rett frem med fornavn og etternavn. Ingen flowergirl_96!
Ikke følge retningslinjene
Det er fint å være ivrig, men en ”fort og galt”-fremferd fører ingen vei. Blir du henstilt til å søke på nett, så ikke send søknad i posten. Da blir du ikke vurdert. Sørg for å ha med all informasjonen som kreves. Det må også komme frem i søknaden at du har evnene arbeidsgiver spør etter. Be en forelder eller en annen med erfaring lese gjennom det du har skrevet.
Ikke rette skrivefeil
Trykkfeil og grammatikalske feil tar seg selvfølgelig dårlig ut (her synder en del godt voksne også). Vanlige feil er blant annet orddeling (kjempe god) og de som subjekt (jobbet for ”de” i stedet for ”dem”).
– Hvis det er bittesmå feil ville jeg kanskje la det passere, men nevne det i intervjuet og si noe sånt som at: «Jeg ser jeg har gjort noen småfeil her», noe som viser at du har sett dine egne feil. Men er det store feil som er veldig synlig, så bør man nok lage en ny søknad og ringe og forklare hvorfor man har sendt en ny, sier Tim Rosenkilde i Jobbprat i en artikkel på studenttorget.no.
Gi opp for fort
Manglende forståelse for arbeidsliv og jobbsøkerprosesser kan fort ta motet fra en tenåring. Dessverre er det slik at du ikke kan forvente å høre fra arbeidsgiver innen to dager etter du har levert søknad. Ikke mist motet. Sørg for å følge opp med å ta kontakt med arbeidsgiver. Øv deg på intervjusituasjonen, spesielt hvis det er noe du føler du ikke behersker.
Ikke bruke nettverk
En eller annen forbindelse til arbeidsplassen kan hjelpe deg. Du kan gjerne informere både familie, naboer, venner, venner av foreldre, lærere, trenere og andre om at du leter etter jobb. Mange stillinger lyses aldri ut.
Andelen ungdom med yrkesinntekt faller med størrelsen på bostedskommunen, viser SSB-tallene. Oslo og andre storbyer er med andre ord de vanskeligste jobbmarkedene for unge. Får du ikke napp på noen jobb, så er det bedre å starte noe selv i mellomtiden. Barnepass, hundepass, plenklipping etc. er bedre enn å sitte og vente. Vær kreativ. Flere arbeidsgivere ønsker seg åpne søknader for å spare tid dersom behov skulle oppstå.
Dersom du ikke har noen jobberfaring, er aktiviteter utenom ordinær jobb ekstra viktige å få med. Har du for eksempel drevet organisasjonsarbeid, vært kaptein på fotballaget, sittet i elevrådet eller passet på småsøsken? Er du god på data eller snakker flere språk? Få det med!
NAV har en yrkesveileder, en interessetest, som kan hjelpe ungdom med å velge riktig jobb. Den finner du her.
På jobbportalen ekstrahjelp.no, som retter seg mot mennesker mellom 15 og 25 år, kan du legge ut en gratis jobbannonse og finne ledige stillinger i ditt distrikt.
CvDesigns kan hjelpe deg med både CV, søknad og intervjutrening. Her finner du våre tjenester.